Cepljenje psov

 

Pasje mladiče

prvič cepimo pri starosti najmanj 8 tednov. Prej so zaščiteni s prvim materinim mlekom (popijejo ga v prvih urah po rojstvu), ki vsebuje zaščitna protitelesa, zato je zelo pomembno, da so psice pred porodom ustrezno cepljene. Ta pasivna zaščita traja manj kot tri mesece, nato jih moramo zaščititi s cepljenjem. Prezgodnje cepljenje lahko interferira z maternalno zaščito mladičev, zato je s prvim cepljenjem res potrebno počakati do 8 tedna starosti, zadnje cepljenje pa je priporočljivo šele po 12 tednih starosti, ko zanesljivo ni več prisotnih protiteles matere. Mlade psičke cepimo proti naj pogostejšim in naj nevarnejšim boleznim: parvovirozi, pasji kugi, nalezljivemu hepatitisu, leptospirozi (tudi ta bolezen je tudi nevarna ljudem) in parainfluenci.


Mladi psički niso popolnoma zaščiteni, dokler niso cepljeni vsaj dvakrat, najbolj priporočljivo pa je celo trikratno cepljenje – ker je razmik med dvema cepljenjema 4 tedne, je to vsaj do starosti 3 mesecev. Do takrat je potrebno nanje še posebej paziti, saj lahko, če pridejo v stik z okuženim sovrstnikom ali okolico, zbolijo. Socialne stike je zato dokler ni imunski sistem psička ustrezno pripravljen, potrebno omejiti.


Po cepljenju v najzgodnejši mladosti, je nujen še en odmerek cepiva čez leto dni, da je opravljen najosnovnejši program cepljenja, ki je trdna podlaga za zdrav imunski sistem in ustrezen imunski odziv v nadaljnjem življenju psa.


Ob prvem cepljenju bodo psički tudi označeni z mikročipom (majhna naprava na kateri je v digitalni obliki zapisana številka), dobili bodo svoj Potni list in bodo zavedeni v Centralni register psov. Zakon določa, da moramo psa ob starosti 3 meseca obvezno cepiti tudi proti steklini, ki ne ogroža le divjih živali in psov, ampak je nevarna tudi in predvsem človeku.

Odrasel pes

še vedno potrebuje vsakoletni odmerek cepiva, da ohranja visoko stopnjo imunosti proti nalezljivim boleznim. Protitelesa namreč nimajo neomejene življenjske dobe, zato jih je potrebno obnavljati, poleg tega pa poživitveni odmerki cepiva (kot pove že ime) celo potencirajo zaščitno vlogo imunskega sistema.


Odrasle pse cepimo proti naj pogostejšim in naj nevarnejšim boleznim: parvovirozi, pasji kugi, nalezljivemu hepatitisu, leptospirozi (tudi ta bolezen je tudi nevarna ljudem) in parainfluenci. Enkrat letno je zakonsko predpisano cepljenje proti steklini.

Priporočen program cepljenja – psi

Starost Mati (cepljenje) Mati (ni cepljenja)
6 tednov   K, P, H, L
8 tednov K, P, H, L  
10 tednov   K, P, H, L
14 tednov K, P, H, L K, P, H, L
16 tednov S S

Legenda: K – Pasja kuga, P – Parvoviroza, H – Nalezljivi hepatitis, L – Leptospiroza,