Gnojno vnetje maternice – Piometra

Piometra je gnojno vnetje maternice, ki prizadene nesterilizirane psičke. Večkrat se pojavi pri tistih, ki niso imele nobenega legla in pri starejših psičkah. Lahko se pojavi tudi pri nesteriliziranih mačkah, vendar redkeje. Gre za urgentno stanje, ko žival potrebuje nujno veterinarsko pomoč.

Najpogosteje se pojavi 2 meseca po gonitvi zaradi neravnovesja hormonov. V času gonitve se maternica krči, maternične žleze izločajo tekočino in maternični vrat je odprt. Po koncu gonitve se maternični vrat zapre, v maternici pa lahko ostane nekaj tekočine. V tej tekočini se namnožijo bakterije in povzročajo vnetje – piometro.

Piometra se lahko pojavi v odprti ali zaprti obliki. Pri odprti se vsebina iz maternice izceja skozi nožnico, medtem ko pri zaprti ostaja v maternici. Vsebina, ki zastaja povzroči povečanje maternice. Bakterije v maternici izločajo toksine, ki negativno vplivajo na ostale notranje organe. To lahko v najslabšem primeru privede do odpovedi ledvic, infekcija pa je lahko tako močna, da je ogroženo življenje živali.

Klinični znaki, ki se pojavijo so neješčnost, depresija, povečano pitje vode in posledično povečano uriniranje, bruhanje, driska in napet ter boleč trebuh. Izcedek iz nožnice je prisoten, kadar gre za odprto piometro. Izcedka je na začetku lahko veliko, kasneje pa ga je manj, ker ga živali lahko poližejo.

Zaradi nespecifičnih znakov so za potrditev bolezni običajno potrebne še preiskave krvi in ultrazvok trebuha. Najbolj uspešna terapija je sterilizacija z odstranitvijo obolele matrnice. V primerih, ko gre za odprto piometro in je žival namenjena vzreji, je mogoča tudi hormonska in antibiotična terapija, ki pa nista vedno uspešni.

Bolezen lahko preprečimo s sterilizacijo, če psičke ne nameravamo pariti in imeti mladičkov. Če se za sterilizacijo ne odločimo, pa po gonitvah pozorno spremljamo obnašanje živali in v primeru zgoraj omenjenih znakov takoj poiščemo nujno veterinarsko pomoč.