Kastracija psa

ZAKAJ KASTRIRATI?

V puberteti zaradi močnega spolnega nagona nekateri samci postanejo nesocialni, agresivni, markirajo in se radi potepajo, zato lahko dostikrat postanejo žrtev prometnih nesreč, končajo pod streli ali dobijo ugrizne rane zaradi spopadov z drugimi psi. Te težave bodo s kastracijo izginile. Zmanjša se tudi možnost za nastanek tumorjev na modih in prostati.

KAJ JE KASTRACIJA IN KAKO POTEKA?

Kastracija je kirurški poseg, s katerim psu odstranimo moda. Poseg poteka v splošni anesteziji. Pred posegom mora biti žival tešča vsaj 6 ur, vodo ima lahko vseskozi na voljo. Glede na starost živali in po temeljitem kliničnem pregledu pred posegom, veterinar izbere primeren anestetik. Med operacijo vseskozi spremljamo osnovne življenjske funkcije (dihanje, bitje srca, pulz, nasičenost krvi s kisikom…).Ko je žival v globoki narkozi, obrijemo kirurško polje, ga razkužimo, napravimo rez tik pred modnikom v dolžini 3-5 cm in skozi odprtino odstranimo moda. Rano nato zašijemo, če so šivi podkožni jih ni treba odstraniti, drugače pa jih praviloma odstranimo približno 8.dan po posegu. Rano zaščitimo s sprejem, ki naredi preko rane tanek elastičen film in tako prepreči vdor mikrobov in preprečimo infekcijo.

PRIMEREN ČAS ZA KASTRACIJO

Najbolj primeren čas za kastracijo je ob nastopu spolne zrelosti. To je takrat ko pri uriniranju prične dvigovati nogo. Omejitve navzgor ni, vendar pa se moramo zavedati da se pri kastraciji v kasnejšem starostnem obdobju delno lahko ohrani nagon.

NEGA PO POSEGU

Po posegu moramo zaščititi rano, žival si je ne sme lizati, saj s tem lahko pride do vdora mikroorganizmov iz sline v rano in se rana inficira ter povzroči vnetje. Spremljajte izgled rane, ostati mora čista in suha. Če opazite kakršnekoli spremembe (izcedek, nenavaden videz rane, krvavitev…) ali slabo počutje živali (neješčost, apatičnost, vročina, bruhanje, driska…) takoj pridite na pregled v ambulanto. Po približno tednu dni odstranimo šive. Prva dva dni po posegu naj pes počiva, namestite ga v miren in topel prostor in ga čim manj vznemirjajte. Omogočite mu več izhodov dnevno, da opravi potrebo, vendar naj bodo izhodi kratki. Po približno osmih dneh oz. odstranitvi šivov psu lahko dovolite tako telesno aktivnost, kot jo je imel pred posegom.

VPLIV KASTRACIJE NA ZNAČAJ IN TELESNO TEŽO

Psi se po kastraciji nekoliko umirijo, omilijo se navade povezane z vplivom delovanja spolnih hormonov (potepanje, markiranje, nekatere vrste dominance ….), načeloma pa značaj psa ostane nespremenjen. Metabolizem psa se nekoliko upočasni, vendar pes ob pravilni prehrani in zadostni količini gibanja ne bo imel problemov s preveliko telesno težo.