Naši ljubljenčki in pirotehnični izdelki

Rakete in petarde so morda zabavne za ljudi, vendar lahko ljubljenčkom predstavljajo pravi pekel. Živali imajo to smolo da slišijo mnogo bolje od ljudi in ne morejo razumeti, kaj in zakaj povzroča ta hrup in nenavadno svetlobo, zato se mnogo ljubljenčkov razburi ko sliši nenadne poke, piskanje in svetlobne učinke pirotehničnih izdelkov.

 

S pripravami na veseli december lahko psom zmanjšate raven stresa:

  • Preden se začne najbolj intenzivni del ognjemetov, zagrnite zavese, zaprite okna, prižgite radio ali televizijski sprejemnik, omogočite živali, da se lahko kam skrije, najbolje da mu udoben kotiček uredite v sobi najbolj v notranjosti stanovanja, kjer je najmanj oken. Na sprehod ga peljite v mirnem delu dneva in po možnosti v najbolj miren del soseske.

 

Če imate posebno občutljivega psa se posvetujte z vašim veterinarjem glede nadziranja situacije s pomočjo zdravil, ki so na voljo:

  • Anti-stresne tablete, ki bazirajo na naravnih sestavinah (OrganicVet, Anti-stress Dog), pomembno je da s tem zdravilom začnete že mnogo pred (30 dni) vrhuncem decembrskih radosti, saj potrebujejo več časa da bi dosegli želeni učinek.
  • Elektični razpršilniki sintetičnih feromnov, ki pse tolažijo in pomirjajo, na voljo so za pse in mačke (D.A.P. in Feliway), tudi te je priporočljivo vklopiti vsaj 14 dni prej in pustiti vklopljene cel čas.
  • Pomirjevala za pse s sedativnim učinkom acepromazin (Sedalin gel), pomirjevalo, ki zmanjša lokomotorne sposobnosti psa, sedacija nastopi v 15 do 30 minutah in traja 6 do 7 ur, primeren le za popolnoma zdrave pse.