O boleznih ustne votline in zob

 

 

Način prehranjevanja in uporaba zobovja udomačenih živali sta se zelo spremenila. Sedaj naši ljubljenčki jedo kuhano ali industrijsko pripravljeno hrano, ki nikakor ni primerljiva z njihovo prvenstveno prehrano. Pri omenjeni prehrani žival ne žveči dovolj, zaradi česar se zobje ne čistijo sami.

Med prehranjevanjem se na površini zob nabirajo mehke zobne obloge. Če jih ne očistimo, se nanje nabere kalcij in tako nastanejo trde obloge, ki jim pravimo zobni kamen. Spoznamo ga po rjavkastih ali rumenkastih naslagah na zobeh, ki se jih ne da odstraniti s ščetkanjem, drgnjenjem s krpicami ali praskanjem z nohti. Zobni kamen pri psih in mačkah je nevaren, saj pripomore k nastanku parodontalne bolezni. Zato ga je potrebno preprečevati in odstranjevati.

Paradontoza in zobni kamen

parodontoza in zobni kamen

Izraz parodontalna bolezen zajema celoten niz vnetnih procesov, ki jih povzročajo zobne obloge, povezane z bolečinami v ustni votlini, halitozo (ustnim zadahom), gingivitisom (vnetjem dlesni), izpadanjem zob in boleznimi v oddaljenih organih. V najhujših primerih lahko bakterije iz zobnih oblog pridejo neposredno v krvni obtok ter dosežejo vitalne organe in jetra, kar negativno vpliva na njihovo delovanje.

 

Če pri svoji živali opazite znake kot so: nabiranje zobnih oblog ali kamna na zobeh, rdeče in zatečene desni, na dotik občutljive dlesni, upiranje hrani, zlasti suhi, neprijeten zadah iz ustne votline, čezmerno slinjenje, drgnjenje smrčka in podobno, je čas za obisk veterinarja.

Medtem, ko lahko mehke obloge odstranjujete sami, mora zobni kamen odstraniti veterinar. Poseg namreč poteka v splošni anesteziji. Pri tem j kamen odstranimo z ultrazvočnim čistilcem zobnega kamna. Pri posegu osebno vedno uporabljam inhalacijsko anestezijo, ker se živali po njej najhitreje zbudijo. Anestezijski protokol prilagodimo starosti in specifičnim stanjem živali. Ker so živali ki gredo na poseg čiščenja zob, pogosto starejši, je pred posegom priporočljivo opraviti pregled krvi. S tem lahko veterinar oceni tveganje, ki ga predstavlja anestezija, saj nam ti testi pokažejo stanje ledvic in jeter. Ti organi namreč metabolizirajo anestetik in so zato med anestezijo najbolj obremenjeni.

Zdravi zobje

zdravi zobje