Razširitev in zasuk želodca (Dilatacija in torzija želodca)

Dilatacija in torzija želodca je urgentno stanje, pri katerem pride do razširitve želodca zaradi nabiranja plinov, tekočine in hrane ter posledično do spremembe položaja želodca.

Dnevno v želodcu in črevesju nastajajo plini, ki se pri zdravem psu sami izločijo. V primeru velikega nabiranja plinov v želodcu pride do razširitve želodca in pritiska na krvne žile ter trebušno prepono. Razširitev želodca skoraj vedno spremlja tudi zasuk, ki je lahko 90o pri katerem je požiralnik še prehoden, ali pa gre za 180o zasuk, kjer požiralnik ni več prehoden. Pri 180o zasuku želodec pritiska na trebušno prepono in pljuča, kar psu močno oteži dihanje. Pri zasuku se poškodujejo krvne žile in povzročijo odmrtje delov stene želodca ali vranice, ki jo želodec ob zasuku potegne s seboj. Zaradi vdora toksinov pride do zastrupitve krvi, kar vodi v šok in posledično pogin, če psu ne nudimo takojšnje nujne veterinarske pomoči.

Vzroki

-pasemska predispozicija: veliki psi z globokim in ozkim prsnim košem (nemška doga, novofundlandec, bernski planšarski pes, weimeranec, zlati prinašalec,…) kakor tudi srednje in manjše pasme,

-starost: pojavnost se zvišuje s starostjo živali,

-prehrana: pogosteje pri psih hranjenih z velikim obrokom, ne glede na to ali prejme dnevno en obrok ali več, ter če je takoj po obroku zelo fizično aktiven .

Kdaj posumiti na zasuk želodca?

Pojavijo se naslednji klinični znaki:

  • nemir in prestrašenost,
  • napihnjen in napet sprednji del trebuha,
  • slinjenje in bruhanje (izbruha malo ali nič vsebine),
  • stoji z nogami narazen in pospešeno in težko diha,
  • sluznice so blede ali sive, pulz pa hiter in šibak.

Normalen položaj organov

Spremenjen položaj

Zdravljenje

Potek in terapija sta odvisna predvsem od stopnje zasuka. V primeru, da opazite zgoraj omenjene klinične znake, takoj pokličite dežurnega veterinarja in psa čim hitreje peljite v veterinarsko ambulanto.

Zaradi možnosti zadušitve je potrebno najprej odstraniti plin iz želodca in na ta način sprostiti dihalne poti, hkrati pa je potrebno psa pred kirurškim posegom zaradi šoka stabilizirati

(tekočinska terapija, korigiranje acido-baznega ravnotežja). Diagnozo potrdimo s pomočjo rentgenskega slikanja ali ultrazvočnega pregleda trebuha, nato pa sledi zahtevna operacija. Po kirurškem posegu žival še nekaj časa ostane pod nadzorom veterinarskega osebja.

Kako lastnik sam prepreči razširitev in zasuk želodca?

 Previdnost ni odveč pri pasmah, ki so nagnjene k razširitvi in zasuku želodca in psih, ki hitro hlastajo za hrano. Hranimo jih v manjših obrokih večkrat na dan, tako zmanjšamo obremenitev želodca. Preprečimo jim telesno aktivnost vsaj eno uro pred in po obroku, ter pretirano pitje vode takoj po obroku. Temperamentne in nervozne pse hranimo v mirnem okolju, morebitne spremembe hrane pa izvajamo postopoma.