Sterilizacija psice

ZAKAJ STERILIZIRATI?

S sterilizacijo preprečimo gonitvene cikluse in nezaželeno brejost pri psicah. Poleg tega ima sterilizacija še mnogo drugih pozitivnih učinkov tako za zdravje psice kot za lastnika. Zmanjša se možnost za nastanek vnetja maternice, tumorjev na mlečni žlezi, ni več pojava navidezne brejosti, problemov z dlako zaradi hormonskega ravnovesja…

KAJ JE STERILIZACIJA IN KAKO POTEKA

Sterilizacija je kirurški poseg, s katerim psici odstranimo jajčnike, če je potrebno pa tudi maternico. Poseg poteka v splošni anesteziji. Pred operacijo mora biti žival tešča vsaj 8 ur, vodo ima lahko vseskozi na voljo. Glede na starost živali in po temeljitem kliničnem pregledu pred posegom, veterinar izbere primeren anestetik. Med operacijo vseskozi spremljamo osnovne življenjske funkcije (dihanje, bitje srca, pulz, nasičenost krvi s kisikom…).Ko je žival v globoki narkozi, obrijemo kirurško polje, ga razkužimo, naredimo rez in skozi odprtino odstranimo jajčnike ali jajčnike in maternico. Rano nato zašijemo. Šivi, s katerimi zašijemo podkožje so običajno intradermalni in jih ni potrebno odstraniti, ker razpadejo sami. Zunanjo plast kože zašijemo s šivi, ki jih je potrebno po približno osmih dneh odstraniti. Rano zaščitimo s sprejem, ki naredi preko rane tanek elastičen film in tako prepreči vdor mikrobov, ki povzročajo infekcije in gnojenje rane.

PRIMEREN ČAS ZA STERILIZACIJO

V primeru, da ne želite imeti mladičev, se sterilizacija priporoča pri starosti okoli 6-7 mesecev, vsekakor pa pred prvo gonitvijo saj s tem najbolje preprečimo nastanek tumorjev na mlečni žlezi, najmanjše pa je takrat tudi tveganje za inkontineco. Z vsakim letom narašča možnost nastanka rakavih obolenj mlečne žleze. Omejitve starosti navzgor, pri kateri se odločimo za sterilizacijo psice ni. Če se psica goni, je primeren čas za sterilizacijo okoli 6 tednov po gonitvi, v primeru brejosti pa 6-8 tednov po kotitvi.

NEGA PO POSEGU

Operacije opravljamo v dopoldanskem času, tako da gre psica lahko praviloma še isti dan v domačo oskrbo. Po posegu moramo zaščititi rano, žival si je ne sme lizati, saj s tem lahko pride do vdora mikroorganizmov iz sline v rano in se rana inficira ter povzroči vnetje. Spremljajte izgled rane, ostati mora čista in suha. Če opazite kakršnekoli spremembe (izcedek, nenavaden videz rane, krvavitev…) ali slabo počutje živali (neješčost, apatičnost, vročina, bruhanje, driska…) takoj pridite na pregled v ambulanto. Po treh dneh se priporoča kontrola, čez približno 8 dni pa praviloma odstranimo šive. Prvi in drugi dan po posegu naj psica počiva, namestite jo v miren in topel prostor in jo čim manj vznemirjajte. Omogočite ji več izhodov dnevno, da opravi potrebo, vendar naj bojo izhodi kratki. Po odstranitvi šivov psici lahko omogočite tako telesno aktivnost, kot jo je imela pred posegom.

VPLIV STERILIZACIJE NA ZNAČAJ IN TELESNO TEŽO

Mnoge lastnike skrbi, da bi se psica po sterilizaciji zredila in spremenila. Karakter se načeloma ne spremeni. Če se žival dovolj giba, je strah za pridobivanje odvečne telesne teže odveč. S pravilno, kakovostno prehrano in zadostno količino gibanja boste normalno  telesno težo brez problemov vzdrževali še naprej.