Vnetje sluhovodov pri psih

 

Vnetja ušes so pri psih zelo pogost problem. Dva tipa vnetja sta najbolj pogosta in sicer vnetje zunanjega sluhovoda in vnetje srednjega ušesa. Pojavi se lahko pri vseh pasmah, vendar so k vnetju bolj nagnjeni psi z povešenimi ušesi kot so kokeršpanjeli, zlati prinašalci, labradorci in psi z bolj poraščenimi sluhovodi kot pudlji in šnavcerji, med mačkami pa predvsem perzijske. Večina ušesnih obolenj se učinkovito pozdravi, brez zdravljenja pa lahko pride do resnih poškodb.


Bakterije in glivice so najpogostejši razlog za obolenje, poleg večje količine ušesnega masla, dlak ali celo tujka. Čedalje bolj pogosto pa je vnetje zaradi preobčutljivosti na hrano.
Pes se ob vnetju ušes počuti zelo nelagodno, to pokaže z praskanjem po ušesih, stresanjem z glavo. Ušesa so pordela imajo močan vonj, lahko tudi črn ali rumenkast izcedek.
Veterinar bo s pomočjo otoskopa pregledal sluhovod in bobnič, s celotnim pregledom vašega ljubljenčka pa lahko ugotovi skrite razloge za obolenje in določil ustrezno zdravljenje. Če je potrebno se odvzame tudi bris sluhovoda in se vzorec pregleda pod mikroskopom. Zdravljenje je lahko dolgotrajno in vključuje vsakodnevno čiščenje sluhovodov.


Preprečevanje bolezni vključuje redno čiščenje sluhovodov preden se ti vnamejo, potrebno pa je tudi poskrbeti za ustrezno prehrano, na katero pes ni alergičen in nego vašega zvestega prijatelja. Še posebaj pa morajo biti pozorni lastniki psov s kroničnimi vnetji ušes.