Zastrupitve pri psih in mačkah

Strup za glodavce

Najpogosteje se pri psih in mačkah pojavlja zastrupitev s strupom za miši in podgane (rodenticidi). Žival lahko strup zaužije, če poje nepravilno nastavljeno vabo ali že zastrupljeno miš ali podgano. Strup v telesu živali preprečuje strjevanje krvi, klinični znaki se lahko pojavijo takoj po zaužitju ali pa šele po nekaj dneh, odvisno od količine in vrste zaužitega strupa. Žival krvavi v notranjost trebušne ali prsne votline, zato se na začetku pojavijo blede sluznice in slabotnost. Možne so krvavitve iz manjših ran, dlesni ali nosu. Kasneje lahko v iztrebkih opazimo kri, zato je iztrebek črno obarvan. Prav tako se kri lahko pojavi v urinu.

Če lastnik opazi, da je žival pojedla nastavljeno vabo, je nujen takojšen obisk dežurnega veterinarja, ki lahko v roku 1 ure po zaužitju sprožimo bruhanje. V primerih ko je od zaužitja preteklo že dlje časa in je žival zaradi močnejših notranjih krvavitev izgubila večje količine krvi, je potrebna tudi transfuzija.

Vaba za podgane in miši

Strup za polže

Pripravki za zatiranje polžev vsebujejo organofosfate in že v majhnih količinah povzročajo zastrupitve. Strup vpliva na živčni sistem in povzroča slinjenje, nekoordinirano hojo, bruhanje s krči, drisko, oteženo dihanje in motnje zavesti. V primeru zaužitja, je potrebna nujna veterinarska pomoč.

Strup za polže

Paracetamol (Lekadol, Panadol, Caffetin, Daleron, Coldrex, Zaldiar,..)

Paracetamol je v humani medicini najpogosteje uporabljena učinkovina za zniževanje povišane telesne temperature in blaženje bolečin. Kljub pogosti uporabi pri ljudeh, je za pse in mačke toksičen. Psi ga do določene mere tolerirajo, vendar se uporaba odsvetuje, medtem ko je za mačke zelo toksičen in že v zelo majhnih količinah povzroča zastrupitev.

Klinični znaki zastrupitve se pri mačkah in psih kažejo kot blede sluznice, povišan srčni utrip, pospešeno in oteženo dihanje, bruhanje, depresija, neješčnost in znižana telesna temperatura.

V primeru, da pes ali mačka zaužije paracetamol, se oglasite pri najbližjem veterinarju.

Antifriz (hladilna tekočina za avto)

Antifriz ima sladek vonj in okus, zato ga živali rade zaužijejo. Prizadene delovanje živčnega sistema in povzroči odpoved ledvic. Klinični znaki kot so bruhanje, slabost, depresija, nekoordinirano gibanje in epileptični napadi, se pojavijo šele nekaj ur po zaužitju. Že zelo majhne količine antifriza so lahko za žival usodne, zato je takoj po zaužitju nujen obisk veterinarja.

Človeška hrana

Čokolada in kakav - predvsem temna čokolada vsebuje večje količine teobromina, ki pri živali lahko povzroča slabost, bruhanje, drisko ali epileptični napad.

Čebula - vpliva na rdeče krvničke in povzroča slabokrvnost (bruhanje, driska, depresija).

Grozdje in rozine - prizadene ledvice in lahko povzroča slabost, bruhanje, drisko in bolečine v trebuhu.

Oreški makadamije - v 12 urah po zaužitju se pojavi depresija, težko vstajanje in hoja, oslabelost zadnjih nog in bruhanje.

Sol - velike količine soli povzročajo težave z ledvicami in jetri.

Gobe - zastrupitev je odvisna od vrste in tipa strupa, ki ga vsebuje goba. Povzročajo želodčne bolečine, slabost, bruhanje, drisko, depresijo in halucinacije. Lahko povzročijo poškodbe ali odpoved ledvic in jeter, v hujših primerih tudi pogin.

 

Strupene rastline

Povzročajo slabost, bruhanje, drisko, bolečine v trebuhu, oteklino v področju ust, v hujših primerih oteženo dihanje, težave s srcem in ledvicami ter epileptične napade. Med strupene rastline uvrščamo tiso, oleander, amarilis, narciso, lilijo (strupena za mačke), bršljan, božično zvezdo, jesenski podlesek in druge.